29.11.05

BLOGGEFEST

fleire leiande bloggarar var samla til middag i gamlevegen i kveld. det var litt overraskande at dei to rosa bloggarane var kledde i rosa frå topp til tå.

28.11.05

BANNING

i helga las eg om ei bok med liksombanning. dette er visst reine farsotten i kristne miljø på sørlandet, og trikset er å seia ord som liknar såpass mykje på banneord at alle skjønar kva ein eigentleg var tenkt å seia. ikkje-kortspelande kristne kan til dømes seia "pokker" når dei snakkar om "poker".

for meg er dette eit gamalt fenomen. ein ting er at mange her til lands seier "huff", evt "huffameg", når det skjer noko som fortener eit banneord; noko heilt anna er at norskamerikanarar lenge har hatt for vane å seia "uff da".

26.11.05

DRØYMELAG

eg les i avisa at george best, fotballspelaren som fekk debut-plata til the wedding present oppkalla etter seg, sette opp eit drøymelag rett før han døydde. då kan det passa å henta fram drøymelaget til mor mi. ho valde å bruka ein relativt sjeldan 4-4-3-formasjon.

målmann: erik thorstvedt
høgreback: øyvind storflor
midtstoppar: tony adams
midtstoppar: franz beckenbauer
venstreback: pele
høgre midtbane: diego maradona
sentral midtbane: patrick vieira
sentral midtbane: besiktas
venstre midtbane: zinedine zidane
høgre ving: dan eggen
midtspiss: ronaldinho
venstre ving: gabriel batistuta

BERGENSBURGER

denne veka har eg og mor mi og far min vore ein tur til bergen og omegn. føremålet med turen var å prøva ny mat. far min feiga ut, men eg slurpa i meg nokre dråpar vaniljesaus. det var godt. mor mi gjekk for ei total bergens-oppleving, og prøvde det ho kalla ein bergensburger - ei fiskekake frå systrene hagelin, innpakka mellom to skillingsbollar.

17.11.05

JOLEGÅVER

far min er for tida travelt oppteken med å kjøpa alle bøker i verda. difor treng me meir plass i bokhyllene, og har sortert ut nokre dublettar som me gjev vekk til dei som vil ha dei:

joseph heller: catch 22, 1994
sist gong far min var i london avslutta han med ein runde innom dei største bokhandlarane i byen. attende på hotellrommet viste det seg at han hadde kjøpt to utgåver av denne boka, på under ein time. boka er på engelsk.
ragnar hovland: under snøen, 1983
ei bok mor mi stal med seg frå ålesund kretsfengsel. NB! boka er på nynorsk!
henrik ibsen: samlede digterverker I-V, 1930
ser du etter ei samla utgåve av verka til ibsen? då er denne perfekt for deg. i alle fall dersom du ikkje tek det så tungt at band VI manglar.
erlend loe: doppler, 2004
far min trur framleis at dette er ei bok av erling lae, og vil difor ikkje ha ho i hyllene sine.
til fots i norge, 2000
denne fekk me hjå to galne austerrikar som var innom for nokre år sidan. far min har laga ein interessant powerpoint-presentasjon til minne om den vitjinga. eg skulle gjerne lagt han ut her, men han forsvann saman med ein berbar pc tante I fekk ein gong.
tor ulven: prosa i samling, 2001
kjøpt av far min. då han kom heim viste det seg at han hadde alle tekstane i andre bøker.

sånn. fyrstemann til mølla osb.

14.11.05

ZOOLOGI 2

for lenge sidan hadde eg ei førebels rangering av dyra i heimen. alle som har kika innom i leikebutikkar veit at sjansane er store for at små ungar får dyr, og slik er det òg med meg. talet på dyr aukar og aukar, og det er på tide med ei ny rangering. så langt er desse dyra registrerte:

skilpaddo, bø og bæ, pinglan, den gule katten, kanino, tigeren, gåsa, haren, speledåskanino, blekkspruten, elefanten, den raude hunden, kålormen og tante I-katten. sauskolten frå afrika, gyngesauen og figuren frå røysbakken stiller i eigen klasse, og har ikkje vore med i denne vurderinga.

etter nøye vurdering har eg kome fram til at dette er topp fem:

1. pinglan
2. blekkspruten
3. kanino
4. speledåskanino
5. bø og bæ

den gule katten eg fekk frå besten ligg på ein uoffisiell sjetteplass.

12.11.05

BILSETE


nytt foto. slik ser eg ut når eg tek plass i bilsetet.

11.11.05

BESTO

i dag kjøpte eg meg digitalt kamera. naturleg nok var besto den fyrste eg tok bilete av. sidan biletet ein dag kan få historisk verdi, legg eg det ut her. dersom det er interesse for det, kan det henda det kjem fleire blinkskot seinare.

9.11.05

F

mor mi har nesten ikkje sove etter at ho las band fem av den nye utgåva av store norske leksikon. under bokstaven f er ho med på eit bilete. det er ikkje dårleg å koma i leksikon før ho har fylt 45.

7.11.05

CUPFINALEN

i helga såg eg cupfinalen for fyrste gong. me var hjå besten og besto. eg trur eg satsar på å vera ein annan stad under fotball-vm til neste år. her er eit lite utval høgdepunkt:

* kongen viser seg på tribunen
besto: der kjem han, ja. nei - har han på seg eit gult slips? uff. han burde hatt eit raudt.

* jan werner syng nasjonalsongen
besto: kva er dette for noko tull? og kvifor går han i frakk?

* mor mi hentar fram ein gamal kjepphest
mor mi: er du ikkje samd i at alle burde spela på eit lag frå heimstaden sin?
besto: jau. [det dukkar tilfeldigvis opp ein neger i moldedrakt.] ja, sjå på han der, til dømes.
mor mi: det var ikkje akkurat det eg meinte. men alle som spelar på molde burde vera frå molde, og alle som spelar på kristiansund burde vera frå kristiansund.
besto: ja, det er rett. og folk som er innflyttarar til ein by kan ikkje kalla laget sitt opp etter den byen, men må ta eit anna namn. som gutta boys.

* banen er eit gjørmehav, og draktene vert skitne
besto: ja, eg er glad det ikkje er eg som skal vaska opp.


* besto serverer middag
besto: ja, no må di eta.

* molde skårar
far min: der skåra molde.
besto (fem minutt seinare): nei, er det 1-0 til molde?

* dommaren dømmer straffe rett før slutt
mor mi: kvifor dømmer han straffe der? no vert det jo uavgjort og ekstraomgangar. hadde han latt vera å blåsa hadde me jo vorte fortare ferdig.

besto: vert det ekstraomgangar? stakkars kongen, som står der og frys. og me kan ikkje venta heilt til kampen er slutt før me et farsdagskake.
mor mi: er det ikkje neste helg det er farsdag?
besto: jau, men då er jo ingen heime.

* lillestrøm skårar på straffe
besto: jaja, no er det ikkje vits i å lesa avisene i morgon. det kjem til å stå side opp og ned om straffen som var feil.

* uwe rösler går til garderoben eitt minutt før slutt.
besto: nei, byter dei ut dommaren?

6.11.05

SONG NR. 3

besten var i kanonform i helga, og introduserte mellom anna ein ny song. denne kan minna litt om song nr. 2, men er tidvis litt inspirert av knutsen og ludvigsen:

dille, dalle, dulle
(melodi: tille, talle, tulle)

dille, dalle, dulle
dille, dulle, dalle
hvordan står det til?
hallo?
dille, dalle, dalle

1.11.05

ANSVAR

kan eg vera med på quiz, kan eg vel òg skriva mine eigne innlegg? rett nok har eg ikkje fylt fem månader, men eg kan vel skriva litt sjølv for det, utan at mor mi styrer fingrane mine? berre sjå her:

B iik9kiii.v
nbhjy6h4
iiv599øåm
gg

skjønnar? eg har full kontroll. full kontroll.

PUBQUIZ

eg har vore med nervelaget på quiz to gonger, og begge gongene har me vunne. laget er jamt bra. ei av dei andre er bloggar sjølv, så eg og ho kommuniserer på det topphemmelege bloggespråket. han som stiller spørsmåla er ofte på bærtur, og det gjer det heile endå artigare. i går hevda han at desse hersens amerikanarane invaderte grenada i 1993, sjølv om alle veit at det var 1983. og då det viste seg at fleire visste at knut hamsun gav ut sult i 1890, meinte han at det var sjukt å gå rundt og vita slikt. bra for han at han stiller spørsmåla, og ikkje prøver å finna svara.