19.6.06

REGLAR

det er på tide med ei klargjering eller presisering eller endring av reglane. dette er utgangspunktet:

i grunnspelet får ein eitt poeng for rett vinnar, og tre poeng for både rett vinnar og rett resultat. dette gjeld òg sluttspelet, men du må ha minst eitt av laga i kampen rett. du får eitt bonuspoeng i 8.dels-; to bonuspoeng i kvart-, tre bonuspoeng i semi- og fire bonuspoeng i finala dersom du har rett vinnar eller tapar. tilleggsspørsmåla gjev fem poeng for kvart rette svar.

korleis dette er tenkt, er ikkje godt å vita, men eg trur det vil seia at dersom ei kvartfinale vert spelt mellom to lag du ikkje har med lenger, får du ikkje poeng sjølv om resultatet er rett. dersom du har tippa at sverige tapar kvartfinala 1-2, får du poeng for dette sjølv om dei ikkje er i den kvartfinala du har tippa dei i. rette resultat lengre ute i vm gjev meir poeng, noko som vanlegvis fører til at dei som har lite poeng frå grunnspelet, og få lag vidare, ikkje har så mykje von om å vinna. bortsett frå matias.

du skal berre tippa eitt resultat. dersom kampen går til ekstraomgangar, gjeld tipset ditt etter 120 minutt. ein treng ikkje tippa resultat i straffesparkkonkurransen, bortsett frå at ein må markera vinnaren i finala. det vil seia at ragnhild, torunn og erling godt kan levera nye resultattips der dei presiserer kva dei har meint. så fort jens johan oppdagar at det ikkje er golden goal i vm, kan han levera nye resultat for dei kampane der han har golden goal.

slik er reglane. ser det greitt ut?


via e-post har det alt kome inn to framlegg til endringar:

halvor skriv: Man må få lov til å gratulere med et vesentlig godt resonnement vedrørende regler og innbetaling. De skisserte forordninger med forklaring er nok ikke helt i henhold til det jeg er vant med fra det statlige byråkratiet, men desto riktigere. I det man uttrykker stor anerkjennelse for det herværende stipulerte poengberegningsreglement, tillater man seg likevel å fremlegge følgende forslag til endring:

I sluttspillet gjelder den skisserte grunnregel ("Sluttspelet: som over, men må ha minst eitt av laga i kampen rett"), men bonuspoengsystemet i det følgende kuttes ut. Istedenfor blir man tilkjent 10 poeng for å tippe riktig vinner av VM, 6 poeng for å tippe riktig sølvvinner og 4 poeng for riktig bronsevinner. Videre vil man for hver riktig tippet semifinalist oppnå 3 poeng.

Konsekvensutreding: Den foreslåtte endring i poengberegningen vil innebære, dersom man tipper alle semifinalister riktig og klarer å plassere dem riktig, en poengsum for dette alene på 32. Muligens vil noen krøke seg sammen i krampe og kauke: Nei, nei, nei! Dette blir for sykt! 32 poeng er altfor mye å dele ut for kun semifinale- og finaletipping! Til et slikt sinnsykt utbrudd vil jeg svare: Slapp av! Fotball-VM handler om å tippe vinner (og nesten-vinnere). Man skal ikke vinne en konkurranse på flaks med resultattippingen i en kvartfinale hvis tips kun kommer i betraktning fordi man i gruppespillet klarte å gjette riktig resultat i kampen mellom Ukraina og Tunisia! Det viktigste er dog å forutsi vinneren, vinneren, ja, vinneren (og øvrige topplasseringer)! Dessuten er det svært lite sannsynlig at noen vil klare å oppnå en poengsum på 32 på ovennevnte foreslåtte regelendring. Formålet med regelendringen er å vri poenguttellingen i noen grad fra å belønne flaks (riktig målscore, tildels i kamper man ikke kjenner med mindre man har tippet (ganske) korrekt i forutgående kamper) til å belønne (vel)kvalifisert gjetning hvor vektleggelse av de vesentligste resultater fra VM-turneringen står i sentrum.

og tørsten skriv: Synest det er for mange poeng for bonusspørsmåla. Tre poeng bør halda.
Foreslår òg to minuspoeng for kvar dag som går etter turneringsstart utan at ein har levert endelege tips.


synspunkt må leverast før fristen går ut.

Ingen kommentarer: